Følg os

Biler

Periodisk bilsyn – Hvordan er reglerne?

Syn af bil

Et periodisk bilsyn er lovpligtigt her hjemme i Danmark, og har til formål at sikre at bilen lever op til de pågældende regler for sikkerhed og miljø. Et periodisk bilsyn har helt grundlæggende to formål:

  1. At fastholde sikkerheden på vejene, og for at sikre dette bliver der foretaget kontrol af styretøj, bremser, dæk, lygter, signalapparat, reflekser og bærende dele.
  2. For at skånemiljøet ved at sikre det ikke bliver belastet mere end højest nødvendigt og for at sikre dette bliver der foretaget kontrol af køretøjets røg-, kulilte- og støjudledning.

Et periodisk bilsyn bliver altid afsluttet med synsmanden udlevere en synsrapport på bilen, hvor du kan se evt. fejl og mangler på bilen. Der er tre kategorier en bil kan blive kategoriseret som, hvilke er følgende: Godkendt, kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt.

Ifølge reglerne skal alle biler i medlemslande i EU, havde gennemført et periodisk bilsyn hvert 2 år, hvis bilen er helt ny, så er første periodiske bilsyn efter 4 år. Når bilen skal til periodisk bilsyn, så modtager ejeren af bilen en indkaldelse fra trafikstyrelsen via e-boks. I normale tilfælde vil ejeren modtage indkaldelsen, 8 uger før bilen skal være synet.

Hvis bilen ikke bliver godkendt til periodisk bilsyn, så har bilejeren 30 dage til at få den godkendt til omsyn.

Nye regler giver flere omsyn

Der er kommet nye regler inden for periodisk bilsyn, hvilke betyder at mindre alvorlige fejl, der tidligere gjorde at bilen blev kategoriseret som Betinget godkendt, hvilket betød, at det ikke var nødvendigt med omsyn.

Disse nye EU-regler trådte i kraft i Maj 2018, og har resulteret i langt flere omsyn end tidligere, hvilke selvfølgelig har til formål at hæve sikkerheden på vejene.

Hvad koster et periodisk bilsyn?

Der kan være stor forskel på hvad et periodisk bilsyn koster alt afhængig af, hvor henne i landet bilen skal synes, og hvilke synshal der skal foretage det periodiske bilsyn. Hvis vi f.eks. tager periodisk bilsyn i Næstved, så koster det billigste bilsyn 399 kr. og det dyreste bilsyn koster 510 kr. i Næstved.

Derudover er der også stor forskel på prisen på omsyn, hvis vi igen tager udgangspunkt i Næstved. Så koster et omsyn det billigste sted 250 kr. og det dyreste sted 280 kr.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *