Følg os

Karriere

Autisme og arbejdsmarkedet

Leder

Hverdagens Byggeklodser

Alle har vi en hverdag, som består af et bestemt sæt byggeklodser. Det kan eksempelvis være kombinationen af familie, fritid og arbejde.

Det er naturligt for alle at ønske sig en hverdag, hvor man har mål og mening at stå op til. Det gælder i høj grad om at få fodfæste, så hverdagens brikker kan falde på plads.

Autisme på arbejdsmarkedet

Autisme er en udviklingsforstyrrelse, som kan påvises hos omtrent 1 % af den danske befolkning. Dobbelt så mange mænd har diagnosen autisme som kvinder. Nogle af de hyppigste symptomer på autisme kan vise sig som en tilgang til sociale og kommunikative sammenhænge der afviger fra normen.

Der findes mange myter omkring hvad det vil sige at være autist, og en konsekvens kan være besvær med at gøre indtog på arbejdsmarkedet.  Nogle af de fordomme som eksempelvis kan møde potentielle medarbejdere med aspergers syndrom har rod i en forestilling om, at man som arbejdsplads vil skulle bruge ekstra ressourcer.

En person med autisme er i modsætning dertil en stor ressource for arbejdsmarkedet. Medarbejdere med autisme eller grene af forstyrrelsen, såsom Aspergers Syndrom, kan ofte være ekstremt grundige og detaljeorienterede. Derfor kan det være en god idé for virksomhederne, at anvende muligheden for at ansætte en medarbejder med autisme.

Autisme og arbejdsmarkedet kan med fordel kædes sammen

Ser man på arbejdsmarkedet anno 2019, så vil man få øje på et landskab, hvor der måske mere end før er plads til forskellighed.

Det er vigtigt at have et vågent øje med den udvikling som udfolder sig inden for erhvervslivets vægge, især når det kommer til autisme og beskæftigelse. I mødet med det rigtige arbejdsmiljø vil en medarbejder på autismespektret være en dedikeret arbejdskraft med sans for detaljen.

Det kan i nogle tilfælde være en omfangsrig opgave at navigere vejen ind på arbejdsmarkedet for borgere på autismespektret. Derfor er det en nødvendighed med gode mellemled i formidlingen mellem de to komponenter, og de er heldigvis indenfor rækkevidde. Beskæftigelseskonsulenter med erfaring omkring både autisme og arbejdsmarkedet vil kunne skabe de ideelle omstændigheder for foreningen af medarbejder og arbejdsplads.

Autisme og muligheden for det gunstige samarbejde

Et roligt og stabilt arbejdsmiljø med fokus på orden og omhu kan gøre det muligt for medarbejderen, at finde sin velfortjente og retmæssige plads på arbejdsmarkedet. Det kan være arbejde i en mindre virksomhed, hvor der er plads til at gå i dybden.

Hos en guldsmed vil der eksempelvis kunne vise sig muligheden for at gå koncentreret til arbejdet med smykkefatning på en måde, som både bidrager gunstigt til det øvrige arbejde i smedjen, lige såvel som til at styrke den autistiske medarbejders tilknytning til arbejdsmarkedet. Derudover giver mødet med erhvervslivet også muligheden for at se styrken som findes i det særegne detaljefokus, snarere end antagelsen om svaghed.

Det kan være en balancegang at få etableret et stabilt fundament med hverdagens byggeklodser. Den autistiske mand kan være det ideelle match for virksomheden. Det er nemlig et spørgsmål om, at se ressourcen frem for fordommen.

Læs mere
Klik for at kommentere

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *