Sport
Derfor elsker mænd sport
Der er et stort flertal af mænd som tilbringer meget af deres fritid med at se sport. Men hvad er det, der gør at mænd er så vilde med sport?
Der er måske efterhånden lige så mange kvinder som mænd, der elsker sport. Men faktisk findes der videnskabelige studier, som forklarer, hvorfor mænd er så vilde med sport. Ifølge et studie fra 2014 der undersøgte sportstendenser i 37 lande var der visse sportsgrene, som mænd var mere tilbøjelige til at dyrke end kvinder. I nogle få lande var den statistiske forskel minimal, men når talen faldt på konkurrenceprægede sportsgrene som for eksempel basketball, var der næsten fire gange så mange mænd, som kvinder, som dyrkede denne sport. Og et andet studie af sport i 50 forskellige lande viste, at næsten dobbelt så mange mænd som kvinder var interesserede i eller dyrkede en eller anden form for sport.
Selvom kvindefodbold bliver mere og mere populært verden over, udgøres seerskaren stadig primært af mænd. I Tyskland er 64% af tilskuere og seere for eksempel mænd, mens de kvindelige seere udgør 58%. Og selvom kvindefodbolden også i Danmark er blevet langt mere synlig og populær, er den mandlige overvægt også tydelig hos bookmakerne, hvor live betting på sport også domineres af mændenes turneringer. UEFA-cuppen, den danske Superliga, engelsk fodbold og Allsvenskan er blot en lille del af det udvalg af herreturneringer, man finder hos bookmakerne.
Videnskab ligger til grund for mænds kærlighed til sport
Selvom der i dag også er masser af kvinder, som elsker at se og dyrke sport, og selvom både kultur, traditioner og historie spiller en stor rolle i, hvorfor der nogle steder er en overvægt af mandlige sportsudøvere, så hævder videnskaben, at der også ligger nogle meget primære årsager til grund for mænds sportsinteresse. Ifølge forskningen handler meget af mænds adfærd i og omkring sport om det biologiske begreb ’tilskuer lek’. Særligt set blandt fugle, men også blandt visse pattedyr og insekter, handler det om at to eller flere hanner mødes for at kæmpe, mens andre fugle – tilskuerne – ser på. For hanfuglene handler det om at finde den stærkeste partner, men hvad er formålet for kæmperne og tilskuerne? De atletiske kampe skærper kæmpernes taktiske og sportslige evner gennem praktisering af taklinger, løb og bevægelse igennem landskabet, hvilket er nyttigt i forhold til rigtige kampe om liv og død. Herudover skaber det socialt hierarki og alliancer i flokke, også blandt tilskuerne, som har mulighed for at vurdere hinandens kompetencer.
Testosteron gør forskellen
Behovet for at konkurrere handler også om, at voksne mænd har et langt højere niveau af testosteron end kvinder. Faktisk har mænd 7-8 gange så meget testosteron som kvinder, og meget interessant viser forskning, at når mænd kæmper mod deres rivaler, stiger dette niveau markant, hvis de vinder, hvorimod det forbliver det samme, hvis de kæmper mod deres venner.
Som sagt skal disse videnskabelige studier kombineres med en masse andre faktorer, hvis de skal forsøge at forklare, hvorfor det lige er mænd, som har så stor interesse i sport. For i mange tilfælde handler det nok om så meget mere end bare biologi og fysik.