Kærlighed
Flere går i parterapi
Parterapi har længe været lidt tabubelagt hos mange danskere. Især har den lidt ældre generation af danskere og mænd generelt, forbundet et besøg hos en parterapeut med en stor portion skepsis. Derfor har mange par ofte først søgt hjælp hos en parterapeut, når det har været den absolut sidste mulighed, inden en eventuel skilsmisse – og det er uholdbart.
Dels fordi nogle desværre har haft et indtryk af at parterapi er en slags mirakel middel, hvor parterapeuten hurtigt skal kunne fjerne problemerne i parforholdet med et trylleslag, og dels fordi det ofte er for sent at redde ægteskabet, når den ene part vil skilles.
Det er nemlig sådan, at man med lidt rettidig omhu og en forebyggede professionel indsats på et tidligt stadie, med stor sandsynlighed kan redde rigtig mange parforhold og ægteskaber.
Derfor er det jo en fantastisk god nyhed at flere og flere danskere vælger at gå i parterapi, også selv om de helt grundlæggende er tilfredse med deres parforhold. Tendensen ses dog stadig mest i de store byer:
- København
- Århus
- Odense
- Ålborg
”De mange par, som går i terapi selvom de er tilfredse og glade for deres parforhold, gør det primært for at undgå fremtidige kriser og for at forebygge, at forholdet på sigt løber af sporet” udtaler flere eksperter og parterapeuter.
Går man bare 10 år tilbage i tiden søgte de langt de fleste hjælp når skilsmissen stod for døren. Mange har dog heldigvis indset at en forebyggende indsats giver større livskvalitet og øger chancen for at forholdet holder.
Kriser i parforhold skal forebygges
Den positive udviklingen skyldes nok primært at mange unge i dag har et helt andet billede af verden end deres forældre havde. Mens den ældre generation ser parterapi som noget meget intimt, så forholder det sig helt anderledes for unge mennesker – og det er jo en rigtig god nyhed.
For de ældre generationer er det ofte en stor overvindelse, at skulle have hjælp fra en uforstående, og især når det handler om noget så intimt som ægteskabet eller parforholdet.
De unge har ikke samme frygt for at gå i parterapi og for at tale om deres følelser og deres parforhold. Tidligere skulle det virkelig være helt rivende galt, før parterapi blev bragt på banen, men nu til dags bruger mange parterapi og terapi generelt præventivt, og ofte før konflikterne når at eskalere og spidse til – og det giver nogle nye muligheder for at løse dem. For forebyggende parterapi hjælper rent faktisk og det kan være med til at øge livskvaliteten hos hele familien og samtidig styrke den generelle tilfredshed med parforholdet.
Hvilke problemer kan parterapi hjælpe med?
Parterapi kan afhjælpe de problemer der er i jeres relation og der er i princippet intet emne der er for stort eller for småt. Der er dog nogle emner som rigtig mange har udfordringer med og derfor har vi lavet denne lille liste over de ting parterapeuten typisk møder i sin praksis:
- Utroskab
- Kommunikationsproblemer
- Jalousi
- Manglende nærvær
- Problemer med opgaver i hverdagen
- Trivialitet og kedsomhed
- Store skænderier og konflikter
Dette er nogle af de mest almindelige problemer og udfordringer, som par kommer i parterapi med. Især kommunikationsproblemer, konflikter og skænderier, er noget af det der volder mange problemer rundt om i danske hjem og familier.
Det kan måske overraske at store udfordringer og svigt som utroskab, er så højt placeret på listen. Men undersøgelser har jo tidligere dokumenteret at næsten halvdelen af alle danskere har været deres partner utro på et tidspunkt – og det er jo rigtig mange. Utroskab er et kæmpe svigt i den tillid som partnere har til hinanden og det kræver en kæmpe indsats fra begge parter, at komme godt videre sammen.
Vi kan varmt anbefaler denne artikel om utroskab, hvis du vil vide mere om emnet og hvis du ønsker at arbejde med de ting der typisk er årsag til at nogle mennesker er deres partner utro.
God fornøjelse og held og lykke med parforholdet.